tisdag 30 december 2008

Nationalstadsparken är en miljöbov!




Stockholm har idag en nationalstadspark som tillåts ha en impact in absurdum på stadens framväxt och dessutom är en miljöfara. Den tillkom genom ett riksdagsbeslut 1994:




Området Ulriksdal-Haga-Brunnsviken-Djurgården är en nationalstadspark. Inom
en nationalstadspark får ny bebyggelse och nya anläggningar komma till stånd och
andra åtgärder vidtas endast om det kan ske utan intrång i parklandskap eller
naturmiljö och utan att det historiska landskapets natur- och kulturvärden i
övrigt skadas.


En blick på kartan ovan visar omfattningen. Som en jämförelse kan nämnas att parken är 27 kvadratkilometer till ytan, mot Central Parks 3,2 kvadratkilometer. Nationalstadsparken är alltså mer än 8ggr så stor som Central Park i en stad som, till invånarantalet, är 9ggr mindre. (1 974 200 inv. i StorStockholm mot 18 818 556 inv. invånare i New York)


Denna park har större inflytande över stadens utveckling (och därmed dess invånares liv) än vad gemene man nog tror.


Albano industriområde på bilden ovan ligger inom nationalstadsparken och får därför inte bebyggas. Tur att denna trevliga del av Stockholm bevaras, det vore rent ut sagt fördjävligt om någon fick för sig att bygga bostäder här, då skulle ju: "det historiska landskapets natur- och kulturvärden riskera att skadas...."
Bostäder har vi väl dessutom nog av i Stockholm?

De gröna khmererna i föreningen Nationalstadsparkens vänner skriker sig hesa mot varje intrång i denna heliga park utan något som helst sinne för proportioner.
Det har till och med rests protester från dessa gentemot höga byggen utanför Nationalstadsparken, därför att dessa byggen riskerar att synas från nationalstadsparken.
Det nya planerade Norra Stationområdet (utanför nationalstadsparken) och Frösundaområdet (också utanför nationalstadsparken) har tillexempel ett par höga hus inritade i stadsplanen som riskerar att decimeras till den tråkiga Stockholmsskalan - 5 våningar i gulputsad nyfunkis.
Detta på grund av en liten, men mycket högröstad, opinion beståendes av linsgryteätande gaphalsar.

Ja, man befinner sig i en stad (som dessutom gör anspråk på epitetet "Capital of Scandinavia") - Tänk om man skulle råka SE ett hus!!? Hemska tanke....

Förutom att stadsbyggnad, både i och utanför parken, påverkas så berörs ett antal viktiga infrastruktursatsningar. Tvärbana norr för att nämna en, Norra länken för att nämna en annan.
Norra länken har dessutom redan tillåtits att bli 1.2 miljarder kronor dyrare pga Nationalstadsparken.
Bakgrunden är att en 155m bred gräsmatta bakom Wennergren Center råkar ligga ivägen för Norra Länkens sträckning.
Norra Länken är och har alltid varit planerad i tunnel under denna gräsmatta. Dock hade man först tänkt sig att gräva upp gräsmattan, anlägga en tunnel i öppet schakt (den s.k cut&cover-metoden) för att sedan återställa allt till ursrungligt skick.
Då satte "miljövännerna" linsgrytan i halsen.
Eftersom inte ett grässtrå får krökas i den heliga parken, tvingas man nu till den mycket dyrare och mer tidskonsumerande arbetsmetoden att driva tunneln genom berg under gräsmattan.
Resultatet: En fördyring på 1.2 miljarder och en försening på 2 år.

En 155 meter bred gräsmatta anlagd på 60-talet har alltså tillåtits kosta 100.000 kronor/cm av FH:s och övriga skattebetalares pengar.

Hur är Nationalstadsparken en miljöfara? Det är ju miljövänligt med en sådan stor park i stadens närhet, påstår kanske en del.

Detta, vill FH påstå, är lögn och förbannad dikt.
En park är inte miljövänlig i sig. Man bor inte miljövänligt bara för att man råkar se lite skog utanför fönstret. Tvärtom. Bara genom att tillåta ett område 8ggr större än Central Park, ligga som "gröna kilar" rakt igenom stadens viktigaste utvecklingsområde, det s.k norra halvcentrala bandet, har man gjort miljön en stor björntjänst.

Det enda man åstadkommer med det är att man måste bygga utspridda villamattor längre bort. Utspridda villaområden med fler vägar, ökat bilanvändande, fler köpcenter och mataffärer (och därmed fler lastbilar för att försörja dessa).
Det om något är miljöovänligt och dyrt!

Dessutom:


- Svårt att försörja dessa distala bostdsområden med kollektivtrafik (annat än miljöförstörande bussar), leder till fler bilresor, längre köer, längre transportsträckor och mer koldioxidutsläpp.

- Svårt att försörja med fjärrvärme
- Riktig orörd natur måste skövlas för att anlägga dessa nya villaområden

http://www.buildinggreen.com/


Alltså - Behåll proportionerliga delar av Nationalstadsparken, exploatera resten med tät, hög bebyggelse av blandad form (kommersiell yta, bostadsyta).

För miljöns skull!

4 kommentarer:

Anonym sa...

155 meter - 1.2miljarder...
På grund av en gräsmatta som alla ändå skiter i och ändå skulle ha återställts till ursprungligt skick efter utfört arbete...
Någons huvud borde rulla för det här!

Anonym sa...

Måste faktiskt rätta dig på ett par punkter
Tror att det heter Ekoparken numera
Nationalstadsparkens vänner (Richard Murray och hans hejdukar)finns inte kvar. Jag har för mig att de ingår i en löst sammansatt organisation som kallar sig "förbundet ekoparken" nuförtiden. Visserligen med samma vidriga agenda och precis lika ihärdiga som under sitt tidigare namn
"A stenchflower smells as fowl by any name..."

Håller med dig i övrigt

Anonym sa...

Såg efter att jag tryckt på "publicera"-knappen att det såg lite konstigt ut.
Richard Murray finns naturligtvis kvar, men hans organisation har bytt namn.
Gott nytt år önskar The G

Anonym sa...

Sen var ju länken du publicerade www.greenbuilding.com inte särskilt specifik.
Kan du förtydliga?